Zoete Verbeelding

Hartverwarmende keramieken wens altaren en lampen voor gelukkigere mensen en een mooiere wereld

Over mij

Over mij

Allereerst van harte welkom bij Zoete verbeelding. De portfolio van mijn keramieken wensaltaren en lampen.

Als jong meisje vond ik het heerlijk om creatief bezig te zijn. Mijn eerste herinnering is dat ik samen met mijn moeder en zusje aan de grote houten tafel zit. Buiten was het regenachtige en donker. Binnen lekker warm en gezellig. De grote lamp boven de tafel straalde een prachtig, warm oranje licht uit. Het gaf de kamer iets magisch en mij een warm en geborgen gevoel, maar ook een veilig en vrij gevoel. Helemaal in mijn element. Ik bedacht niet van tevoren wat ik wilde maken, het ontstond als vanzelf, vanuit een gevoel. Er zaten altijd elementen in van de natuur.

Toen ik ouder werd bleef creativiteit belangrijk in mijn leven. De natuur een prikkeling voor mijn verbeelding. Ik vond leren heerlijk, maar ik mistte het werken met mijn handen. Na de mavo en havo besloot ik daarom om het vwo te doen op een school waar het mogelijk was om een creatief vak als eindexamenvak te nemen. Schilderen en tekenen was het vak dat ik koos en het was de beste keus die ik toen heb kunnen maken. Toen ik uiteindelijk ging studeren maakte ik voornamelijk schilderijen en tekeningen die ik cadeau gaf voor de verjaardag of een speciale dag van een dierbare. Mijn manier van werken, puur op gevoel iets laten ontstaan, is nooit verandert.

Acht jaar geleden gebeurde er iets, waardoor mijn gevoel zo werd geraakt dat ik niet meer creatief bezig kon zijn. Het was een donkere tijd. Tot ik drie jaar geleden in aanraking kwam met keramiek. In een klein ateliertje, in de kelder van een oud huisje, samen met een paar vrouwen. Vanaf het moment dat ik de klei in mijn handen kreeg gebeurde er iets. Er begon iets te gloeien vanbinnen. Een sprankje gevoel. Na deze eerste ontmoeting met klei mocht ik zelf aan de slag. Ik had nog geen idee van technieken, maar ik begon met mijn eerste eigen kunstwerk. Het voelde als thuiskomen. Er ontstond gaandeweg een wensaltaar in de vorm van een boom, waarmee je door de warmte van kaarslicht een mooie wens of boodschap de kosmos in kan sturen. Voor jezelf, een ander of de wereld. Het gaf mij kracht door hem elke dag thuis te branden en iets moois te wensen. Stil te staan bij het leven, de mensen die ik liefheb. Alles waar ik dankbaar voor ben. Het bracht ook hoop en het gevoel van geborgenheid.

Na de keramiekcursus heb ik besloten om voortaan thuis te gaan kleien. Aan mijn grote houten tafel met daarboven een gezellig warm licht. Met mijn dierbaren om mij heen en uitzicht op de tuin.

Diep van binnen geloof ik dat we als mensen allemaal een innerlijke kracht bezitten om een positieve beweging en energie op gang te brengen. Bijvoorbeeld door mooie wensen en boodschappen de kosmos in te sturen, iets liefs te doen voor jezelf of een ander. Ik geloof ook dat hoe meer mensen dat doen, hoe groter en krachtiger deze beweging en energie zal worden. Ik hoop dat bij het zien van mijn altaren ik andere mensen dat sprankje kan laten ervaren van wat het mij heeft gebracht.

Mijn wens is om ooit een grote muur met allerlei wensaltaren te realiseren die voor iedereen toegankelijk is. Waar mensen warmte en geborgenheid kunnen voelen, een kaarsje kunnen branden. Iets moois de wereld in kunnen sturen. Iets dat troost en kracht geeft, waar uiteindelijk iedereen gelukkiger, en onze wereld mooier van wordt.

Caroline de Korver